Het rijksmonument B&B Hotel Villa Nieuwland is een luxe herenboerderij nabij Den Oever in de kop van Noord-Holland. Het hotel heeft een oplaadpunt voor elektrische auto’s, huurfietsen en prachtig uitzicht op de Waddenzee. B&B NL geeft een 5-tulpen classificatie.

Boek je hotelkamer bij Villa Nieuwland

Villa Nieuwland ideaal startpunt voor wandelaars en fietsers

Wieringen in de kop van Noord-Holland was tot 1924 een Waddeneiland. Dat is nu niet meer zo, echter heeft het landschap nog vele kenmerken van het oude Waddeneiland. Het is glooiend en kronkelig met een oude wierdijk en op sommige plekken kom je nog tuinwallen tegen.  Eén van de prachtigste plekken om te wandelen en te fietsen.

Er zijn talloze routes over Wieringen,  waarvan de kortste het tochtje van 2 kilometer langs de Waddenzee naar de vissershaven van Den Oever. Iets verderop ligt het IJsselmeer.

Een wandeling of fietstocht naar Hippolytushoef, langs de Waddenzee of over de rustige boerenweggetjes, is zeer de moeite waard. Tussentijds even bijkomen in een theetuin of bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Of ga naar de Haukes, de haven van het Amstelmeer, het Lutjestrand of de jachthaven Marina Den Oever.

Vogelaars

Bij eb en rustig weer ligt er kilometers ver wad waar je eindeloos over kunt zwerven. Terwijl bij vloed en harde wind het water van de Waddenzee over het wandel- en fietspad kan stromen. Waddenvogels zijn er in overvloed. Het naastgelegen Vatrop is een favoriete locatie voor vogelaars.

Historie

Architect H.T. Zwiers ontwierp de Villa in de jaren ’20 voor de hoofdingenieurs die werkten aan de Afsluitdijk. Haar naam dankt de Villa aan het ‘nieuwe land’ dat hierdoor is gecreëerd.

Na die tijd heeft de Villa dienst gedaan als luxe jeugdherberg en een asielzoekerscentrum. Daarna heeft het pand jarenlang leeg gestaan en raakte in verval.

De villa heeft na de volledige renovatie in 2011 haar oude grandeur teruggekregen en is nu deels woonhuis en deels hotel/B&B.