Aan de oude zeedijk in het noordwesten van Friesland bij St. Annaparochie ligt Atelier Elbow van Ellen Floris en Bowe Roodbergen. Ellen fotografeert, schildert en juttert en maakt prachtige ansichtkaarten van waddenlandschappen.

Bestel Wadden ansichtkaarten bij Elbow Works

“Sinds ik aan de Friese waddenkust woon (1999) heb ik me toegelegd op het fotograferen van dit natuurgebied. Bij het wad gaat de wereld letterlijk voor me open. Grote luchten, zeeën van licht, kosmische kleuren, de exacte waterpas van de horizon, dat is de beeldwereld die ik wil laten spreken in mijn foto’s. Voor mijn werk ben ik in 2010 beloond met het keurmerk Waddengoud, een erkend streekkeurmerk voor duurzame producten en diensten uit het waddengebied.”

“In mijn andere foto-onderwerpen zoek ik naar het kleine en het gewone, dingen waar mensen vaak zo aan voorbij lopen. Reflecties en weerspiegelingen van glas en water, licht dat op een muur valt, een afgebladderde lantaarnpaal. Deze foto’s liggen op de grens van figuratieve en abstracte fotografie.”

“Daarnaast werk ik ook in opdracht: familiefoto’s, portretten, het fotograferen van kunstwerken, huizen voor de verkoop etc.”

“In 2012 heb ik de draad opgepakt waar ik die 20 jaar geleden, toen ik begon met fotograferen, heb neergelegd. Ik ben weer ‘koppen’ gaan schilderen: kleurrijke, expressieve en expressionistische portretten van vrienden en bekenden. Inmiddels werk ik ook hier in opdracht.”

“En dan zijn er nog mijn Juttertjes:  kleine, vaak grappige en absurdistische sculptuurtjes. Veel van het gebruikte materiaal heb ik gevonden langs de waddenkust en op straat.”

“ ‘For Your Eyes Only’ is een recent fotoproject. Ik portretteer mensen met opvallende en/of bijzondere ogen. Meedoen? Stuur een mailtje met foto naar info@elbowworks.nl”

Ellen Floris