Deze Groninger boerderij wordt al drie generaties door dezelfde familie bewerkt. Piet en Angela, die de boerderij runnen, zijn in 2017 omgeschakeld naar biologisch met daarnaast natuur, andere gewassen, fruitteelt en zomerbloemen op het veld. Het fruit is vanaf 2018 aangeplant en bestaat uit appels, peren, pruimen en verschillende soorten bessen. Biologische vleeskippen scharrelen onder de stammetjes en zorgen voor strorijke kippenmest.

Ga naar de webwinkel van Eikemaheert

De laagstamappelbomen van Eikemaheert zijn er echt voor productie. Het zijn voornamelijk moderne rassen, geschikt voor biologische teelt. Een deel daarvan, wordt lokaal verkocht net als de kleinere soorten appels, pruimen, en bessen. Enkele kwaliteitsrestaurants, zoals De Basiliek in Appingedam, maken daar heerlijke bereidingen van. Piet en Angela laten ook appelsap persen op het erf door mobiele fruitpers Golden Raand uit Uithuizen. Ze werken tevens samen met Doggerland Craft Cider en Symbiose Brewing die respectievelijk ciders en bierblends maken van appels, bessen, frambozen en kersen. In het voorjaar van 2022 is de nieuwe cider ‘Tuin der Lusten’ gepresenteerd, gemaakt van 100% Santana appels uit de boomgaard van de Eikemaheert.

Op eigentijdse, milieubewuste manier hopen Piet en Angela aan te sluiten bij de Lopster fruittraditie, smaakvol voedsel te produceren en een levensvatbaar bedrijf te creëren.

Ze zijn tevens de trotse adoptieboeren van een vergeten ras erwten met de mooie naam Wonder van Scheemda. Jaarlijks siert deze erwt 1 hectare van hun landerijen.

Adres
Stedumerweg 28
9919 TE Loppersum
0596-551214
info@eikemaheert.nl
www.eikemaheert.nl

Eikemaheert Eikemaheert Eikemaheert

Foto’s: ©Monika Balu.