42 km, Den Andel
Streekproducten

De fietsroute in de omgeving van Noordpolderzijl ‘Van haver tot gort op het Hogeland’ is een 42 km lange fietstocht langs 23 beleefplekken die je vertellen over onder meer de natuur, streekproducten en historie van het Hogeland. Je bezoekt de historische dorpjes, Usquert, Warffum, Baflo, Saaxumhuizen, Den Andel en het kleinste getijdenhaventje van Nederland ‘Noordpolderzijl’.

Bij het oude vissershaventje heb je mooi uitzicht op de kwelders, de Waddenzee en het eiland Schiermonnikoog. Achter de dijk kun je ook nog een kwelderwandeling lopen van enkele kilometers. Ook kom je te weten wat Bob Dylan hier kwam doen en hoe gort van uit deze streek de wereld veroverde.

Fietsroute Van haver tot gort op het Hogeland

Bob Dylan
In het gehucht Noordpolderzijl staat het nostalgische huiskamercafé ’t Zielhoes. Hier bracht de wereldberoemde Amerikaanse muzikant Bob Dylan ooit een verrassingsbezoekje tijdens één van zijn Europese tournees. Wat er toen allemaal gebeurde, vertellen we je. Ook kun je hier een lekkere hete ‘kwast’ drinken en echte Groninger koek van Knol eten.

Gort uit Warffum veroverde de wereld
Weet jij wat gort is? Het werd wereldberoemd, maar onbekend is dat dit een verdwenen streekproduct van het Hogeland is die vanuit Warffum de wereld veroverde. Wij vertellen je dit historische verhaal. Ook kom je een boerenijsmaker tegen, die zijn eigen ijs maakt vlak bij de Waddendijk. Of eet de Groninger eierbal in Baflo, opgenomen in de UNESCO lijst voor Nederlands immaterieel erfgoed. Heerlijk!

Verder fiets je langs een openluchtmuseum waar het platteland, het werken en wonen op het Hogeland helemaal tot leven komt, een kunstkerk, een smederij, een tuin in de stijl van Le Roy en nog veel meer.

Veel fietsplezier!

Beleef de Fietsroute ‘Van haver tot gort op het Hogeland’ via de izi.TRAVEL app

De route fiets en beleef je met de izi.TRAVEL app

  1. Download izi.TRAVEL voor iPhone/iPad
  2. Download izi.TRAVEL voor overige mobiele apparaten (Android)
  3. Na installatie, open de app en zoek op Fietsroute haver.
  4. Start de route.

Offline routes beleven via izi.TRAVEL

De routes kun je vooraf (bijvoorbeeld via WIFI) ook volledig downloaden via de app. Op die manier kun je de app offline gebruiken zonder gebruik te maken van mobiele data. Voor mensen met beperkte mobiele abonnementen is dit een uitkomst.

TIP! Zorg voor een volgeladen smartphone

Het is aan te raden de app te gebruiken met een volgeladen telefoon. 

Visit Wadden

De fietsroute ook te vinden op de website van Visit Wadden.

Initiatiefnemers

De route is een initiatief van Waddengoud in samenwerking met Johanna Davids van Cultuurerf Andledon.

Mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Provincie Groningen

 

Headerfoto: © Frank Dankmeijer/Waddengoud.