Met de TX10 Emmie en TX20 Walrus kun je bij Texel garnalen vissen op de Waddenzee. De vangst eet je aan boord op. Ook maken ze droogvaltochten en gaan ze voorzichtig langs de zeehonden om die van dichtbij te bekijken.

Reserveer je tocht bij TX10 & TX20 (of bel 06-51528174)

Garnalen vissen en eten

Vanuit de haven in Oudeschild op Texel vaar je de Waddenzee op voor een 2 uur durende vistocht. Eenmaal op de Waddenzee gooien ze de netten uit voor een half uur. Daarna sorteren de vissers de garnalen en ze koken ze aan boord in een grote kookpot met zeewater. Na het koken krijgen de garnalen hun typische oranjeroze kleur en hun kromme vorm. Aan boord kun je ze pellen en proeven. Je kunt ook garnalen meenemen naar huis.

Bijvangst bewonderen

De bijvangst bestaat uit diverse vissen, krabben en zeesterren. In de open aquaria en leefbakken met zeewater kun je al deze zeedieren bewonderen. Daarna gaan ze weer levend overboord.

Zeehonden spotten

Op de terugweg vaar je langs zandbanken waar zeehonden graag uitrusten. Door de geringe diepgang van de kotters kun je er vlakbij komen, maar zonder ze natuurlijk te verstoren. Bij hoog water zwemmen ze soms zelfs naast het schip, want ze zijn erg nieuwsgierig en niet bang voor de kotters. Met een beetje geluk kun je de zeehonden van heel dichtbij spotten.

Droogvaltochten

Met de TX10 en TX20 kun je ook mee op droogvaltocht. Deze tocht duurt zo’n 3 uur. Bij laag water vaar je uit en de schipper vaart naar een zandbank waar hij de boot tegen aan zet. Via de loopplank kom je op de zandplaat.

Onder begeleiding van een gids ga je op ontdekkingstocht over de zeebodem en de gids vertelt alles over het rijke bodemleven. Met schepnetjes mag je ook garnalen en andere zeediertjes vangen en in de leefbakken aan boord goed bekijken. Als het weer hoog water wordt gaat de vangst levend over boord en maak je de terugvaart naar de haven.

En wie weet kun je ook tijdens de droogvaltocht zeehonden spotten.