TEXEL – Deze maand heeft de Vereniging Schapen Eiland het Texelse lamsvleesseizoen geopend op Texel. Hierin bieden ze in juni de SKEEPE-BOX met elke week een andere hoofdmaaltijd met bijgerecht, dessert en receptuur voor 2 personen.  100 dagen duurt het lamsvleesseizoen en lammeren zijn tenminste 100 dagen oud. De vereniging staat voor behoud van het Texelse schaap in weiden, op dijken en in natuurgebieden.

SKEEPE-BOX kun je bestellen via I Love Texel. Bestel de SKEEPE-BOX

Openingsfilm
De Vereniging Schapen Eiland heeft een openingsfilm gemaakt over de schapenhouderij op Texel waarbij de hele keten in beeld komt: Van, de nieuwe generatie schapenhouder, wol verwerker, chef-koks en thuiskok.

Film is te zien via www.schapeneilandtexel.nl

100 dagen duurt het seizoen, de lammeren zijn tenminste  100 dagen oud en er zijn in de maand juni 100 boxen

De Vereniging Schapen Eiland Texel is vanuit het initiatief van schapenhouders en met steun van de gemeente Texel opgericht op 4 december 2019  en heeft als primaire doelstelling:

“Behoud van schapen en lammeren in de weiden, op de dijken en in de natuurgebieden” met daarbij duurzame bijdrage landschapsbeheer en toerisme.

De schapenboeren die zich hebben aangesloten bij de vereniging zorgen er met elkaar voor dat er een aanbod van lokaal en herkenbaar kwaliteitsvlees is. Echt Texels Lam, is altijd afkomstig van lammeren geboren, geweid en geslacht op Texel. Lamsvlees met een duidelijke herkomst, zowel qua ras als gebied. Echt Texels Lam heeft bij de moeder gezoogd. De lammeren hebben een belangrijke periode van hun leven buiten gelopen.

De Texelse schapen hebben het goed. Ze lopen buiten, leven en grazen in de zilte zeelucht, dat zorgt voor kerngezonde dieren. Het Echt Texels lam is hier geboren, geweid en geslacht. Voor dat laatste werkt de vereniging samen met Cor Boschma in Oudeschild en slagers en winkelketens die Echt Texels lamsvlees verkopen.

Met steun van het Waddenfonds en de gemeente worden de verenigingsdoelstellingen gerealiseerd. Zoals het leefbaar houden van de schapenhouderij met een gezonde economische toekomst. Toeristische meerwaarde voor natuur, cultuur en lokaal eten. Op het gebied van de verkrijgbaarheid werkt de vereniging samen met Echt Texels Product, Waddengoud/ Stichting Streekproducten Nederland en Grutto. Kennis vergroten over het bereiden en verwerken van lamsvlees krijgt vorm in de  LamsAcademy SkéépeSkool (in samenwerking met Texel Academy). Daarnaast ontwikkelt de verenigingen diverse projecten in het kader van ambassadeurs en vrienden van de schapenhouderij omdat Texel als schapeneiland voor ieder van  belang is. Voor de vereniging zijn freshretail Henk van Dongen en Annette van Ruitenburg werkzaam.

In de maand juni 3 x SKEEPE-BOX hoofdmaaltijd en met waar mogelijk Texelse producten uit het seizoen en dessert voor twee personen.


Drie verschillende lamsvleesgerechten gecombineerd met een keer Texelse pasta dan weer Texelse asperges en Texelse zilte aardappels, kortom drie heerlijke maaltijden van lamsvlees met passende bijgerechten en dessert gemaakt door My Sweet Nature Prijs 49,50 inclusief bezorging aan huis.

Om in de smaak te komen hebben ze een Lamsvlees seizoen openingsfilmgemaakt, per gerecht een instructie kookfilm over lamsvleesbereiding die met een QR code

Zichtbaar is op de website www.schapeneilandtexel.nl door Videolux en Annette van Ruitenburg- regie, styling en receptuur, kok is Lotte Elbrink.

Verkoop via I LOVE Texel, webshop

Na het succes van Kieke & Skranse is in samenwerking met Plus Hooijschuur en I Love Texel een vervolg in de maand juni waarbij men drie weken lang Echt Texels Lamsvlees proeven.

Organisatie en receptuur: Culinair Eiland Projecten, Annette van Ruitenburg

Bestellen kan tot de zaterdag voor levering, men kan ook voor de drie maaltijden gelijk reserveren. Er zijn 100 boxen per week dus op=op!! Bestellen kan tot de zaterdag ervoor 18.00. via de website van I LOVE TEXEL, adres wordt nog gecommuniceerd.

  • SKEEPE-BOX 1 Dinsdag 15 juni. Asperges met lamsham en aardappel – doperwtjes stamp, Whisky karamel cup cake.
  • SKEEPE-BOX 2 Dinsdag 22 juni. Lamsgehaktballetjes in tomatensaus met Texelse pasta en biet, grapefruit, venkelsalade, flowerpower cup cake.
  • SKEEPE-BOX 3 Dinsdag 29 juni. Lamskotelet met Texelse mosterd en zilte aardappelsalade en tomaten uit de oven en rabarber cup cake.


Foto: SKEEPE-BOX (Facebook I Love Texel).